Our Phone Number: 033 - 247 34 66 Our Email Address: info@eicpc.nl

Risk in Focus 2025: Digitalisering leidend in kansen en in complex geheel van risico’s

Risk in Focus 2025: Digitalisering leidend in kansen en in complex geheel van risico’s

26 september 2024 door Communicatie

Organisaties adopteren in snel tempo nieuwe technologieën om concurrentievoordeel te behalen in een volatiel en snel veranderend risicolandschap. Een ijzersterke focus op strategie, risicomanagement en vaardigheden zal daarbij de sleutel tot succes zijn.


Terwijl de Europese economie naar verwachting in 2025 zal groeien, worden bedrijven geconfronteerd met een complex van risico’s bestaande uit een mix van politieke onzekerheid, klimaatrisico's, regelgevende druk en veranderende demografische trends. Maar de overheersende drijfveer voor 2025 is digitale ontwikkeling. De nieuwste generatie kunstmatige intelligentie (AI) heeft een enorme strategische en operationele impact en een enorm risico.

De resultaten van Risk in Focus 2025 zijn samengevat in vijf ‘hot topics’:

  1. Digitale disruptie en AI: de snelle ontwikkeling geeft een boost aan het strategisch belang;
  2. Cybersecurity en databeveiliging: meer sophisticated AI-gestuurde aanvallen vragen om meer sophisticated verdediging;
  3. Human capital, diversiteit, talentmanagement: het versterken van digitale vaardigheden en retentie bij demografische en sociale uitdagingen;
  4. Macro-economische en geopolitieke onzekerheid: de volatiele wereld vraagt om resilience in business modellen;
  5. Klimaatverandering en duurzaamheid: het anticiperen op toenemende regelgeving en duurzame strategieën.

Het nieuwe Risk In Focus 2025 rapport, samengesteld door 19 Europese Instituten van Internal Auditors, beschrijft de visie van meer dan 1.000 hoofden internal audit, voorzitters van auditcommissies en materiedeskundigen. Het rapport biedt organisaties handvatten voor het evalueren van hun risico’s en opstellen van de auditplannen voor 2025.

Belangrijke bevindingen uit het rapport:

  • Digitale disruptie, nieuwe technologieën en AI is het snelst stijgende risicogebied in het onderzoek, en naar verwachting ook in de komende 3 jaar, dat zal vragen om nieuwe vaardigheden en aanpakken in internal audit.
  • Cybersecurity en databeveiliging behoudt haar positie als het meest belangrijke risico, met 83% van de respondenten die dit als een top-5 risico voor de organisatie aanduiden.
  • Human capital, diversiteit, talentmanagement blijft één van de grootste bedreigingen, met 52% van de respondenten die dit als een top-5 risico ziet. Hier lijkt een uitdaging voor internal audit: slechts 28% heeft dit nu als top 5 in de tijdsbesteding.
  • Macro-economische en geopolitieke onzekerheid is gedaald naar de vijfde plaats, waarbij 39% van de respondenten het als een top-5 risico aanduidt.
  • Klimaatverandering, biodiversiteit en ecologische duurzaamheid wordt, gestimuleerd door regelgeving (zoals CRSD), steeds belangrijker, waarbij nu 33% en voor 2028 40% van de respondenten dit als een top-5 risico ziet.


Over Risk in Focus

Al voor het negende achtereenvolgende jaar is Risk in Focus een samenwerking tussen 19 verschillende Europese Instituten van Internal Auditors, waaronder IIA Nederland.
Het onderzoek is uitgevoerd middels een survey, met bijna 1.000 respondenten, alsmede vijf round tables en 11 diepte-interviews om kwantitatieve survey-resultaten te verdiepen. In totaal deden 59 chief audit executives (CAE’s), voorzitters van auditcommissies en materiedeskundigen uit een groot aantal landen hieraan mee.

Het rapport geef inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen en risicogebieden waar organisaties volgend jaar mee te maken (kunnen) krijgen. Het helpt besturen, commissarissen en internal auditors om risico's te evalueren die ze misschien (nog) niet hebben overwogen, of om deze risico's vanuit een nieuw perspectief te bekijken. Risk in Focus geeft internal auditors gerichte handvatten om hun jaarplan op te stellen en de specifieke risico’s in de eigen organisatie te evalueren.

 Bekijk hier het volledige rapport

Over het IIA
Het Instituut van Internal Auditors Nederland (IIA) is de grootste beroepsvereniging van internal auditors in Nederland. Zij maakt deel uit van de wereldwijde IIA-organisatie, met meer dan 245.000 leden. De missie van het IIA is om het beroep en vak internal audit in Nederland te ontwikkelen en te promoten. Op deze manier ondersteunt het IIA internal auditors, management en andere belanghebbenden bij een succesvolle invulling van de internal auditfunctie. De hoofdtaken van het IIA bestaan uit het profileren van het vak, kwaliteitsbewaking, belangenbehartiging en het delen van kennis.

Over Internal Audit
Internal audit is een belangrijke schakel in de governance van de organisatie en staat ook als zodanig in de Nederlandse Corporate Governance Code. De internal auditor beoordeelt in welke mate zijn organisatie erin slaagt om het bedrijfsproces en de daarmee samenhangende risico’s te beheersen. Dit gebeurt in de volle breedte van systemen, productie, techniek, marketing en human resources van de organisatie. De internal auditor zal in de regel naar aanleiding van zijn bevindingen aanbevelingen geven over het terugdringen van risico’s. Een goed functionerende internal auditfunctie helpt het management om een organisatie met een goed stelsel van normen te beheersen.

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Peter Hartog, directeur vaktechniek van het Instituut van Internal Auditors Nederland via peter.hartog@iia.nl of 088-0037100. 

Labels:
Sluiten